Osvježavajući kolač. Treba ga dobro ohladiti i tek onda navaliti.
Sastojci
Tijesto
300g oštrog brašna
150g margarina
1 prašak za pecivo
100g šećera
4 žumanjka
Fila
4 bjalanjka
120g šećera
130g mljevenih oraha
3 žlice pekmeza po želji
1 vanilin šećer
6-7 srednjih jabuka
Priprema
1.
Mikserom umutiti margarin i šećer, dodati žumanjke, i još malo umutiti, pa onda dodati brašno sa praškom za pecivo. Dalje mijesiti rukom, dok se ne umijesi, i onda ostaviti na hladno da malo odmori.
2.
Za to vrijeme oguliti i naribati jabuke.
3.
Za filu istući bjelanjke u čvrsti snjeg sa šećerom, i vanilin šećerom, pa dodati orahe, i pekmez dok se ne poveže.
4.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio utisnuti u kalup, na mastan papir (26), na to rasporediti ocjeđene jabuke, a na jabuke istresti filu. Preko toga naribati drugi dio tijesta, i peći u zagrijanoj pećnici na 190 C, prvih 15 minuta, bok kolač dobije smeđkastu boju.
5.
Posle smanjiti na 150 c, i peći još 60-70 minuta. Probati čačkalicom, i obavezno smanjiti temperaturu inače če kolač izgoriti a neće biti pečen.
0 komentari:
Objavi komentar