subota, 30. rujna 2017.
Home »
» Torta Arabija
Torta Arabija
Kora:
12 bjelanjaka
12 kasika secera
3oo grama mljevenih oraha
15o grama smokava
15o grama hurmi
3 kasike brasna
1 prasak za pecivo
Smokve i hurme posuti brasnom i praskom za pecivo jer se puno lakse isjeckaju.
Umutit bjelanjce, dodavati secer i mutiti da dobijete glatki snijeg i na kraju rucno dodati orahe, smokve i hurme i ostatak brasna i praska za pecivo. Peci u plehu jednu koru na 22o stepeni 2o minuta. Kad se kora ispece i ohladi podijeliti je na tri dijela.
Fil:
15 zumanjaka
3oo grama secera u prahu
1oo grama cokolade za kuhanje
375 grama maslaca
Zumanjke umutiti sa secerom, staviti ih u teflon tavu pa lagano ukuhati, dodati i cokoladu za kuhanje i kad se cokolada sa zumanjcima spoji u jednu finu kremu ostaviti je da se potpuno ohladi. U receptu je pisala umutiti na pari medjutim ja to nikada ne radim nego ih radije malo ukuham na laganoj toploti radi obrade jaja.
Ohladjenu kremu sastaviti sa umucenim maslacem i ukoliko procjenite da vam je fil malo rjedji slobodno dodajte malo mljevenog keksa, ja nisam imala potrebe dodavati. Sad slozite tortu tako da svaku koru premazete filom i na kraju tortu okolo i dozgo takodje premazete filom, jos na kraju imate i slag od bjelanjaca koji nanesete na tortu.
Slag krema od bjelanjaca:
3 bjelanjca
3 kasike secera
5 kasika secera
Umutite bjelanjca sa 3 kasike secera, 5 kasika secera istopite u karamel koji pomalo vruc dodajte u umucene bjelanjce stalno muteci mikserom da dobijete cvrst snijeg koji nanesete na tortu.
Prijatno uz ovu zaista divnu, ukusnu tortu!
0 komentari:
Objavi komentar