ponedjeljak, 2. listopada 2017.
Home »
» Slatka Carica
Slatka Carica
...tako Te lako zavoljeti! Ovaj kolač protkan je nitima velika, iskrena prijateljstva! ...svaki ugriz kolača je poseban, pomalo drugačiji od prethodnog, arome vrckavo luduju i caruju, baš nalik Tebi
Sastojci
250 g tamne čokolade
160 ml vrhnja (slatkog ili za kuhanje)
3 jaja (odvojeno žutanjci/bjelanjci)
50 g gustina (škroba)
50 g griza
1 naribana jabuka (80 g)
50 g šećera
ravna žličica cimeta
kora 1 limuna
0,5 dl ulja
posip:
2 omanje jabuke
100 g lješnjaka
2 vrhom pune žlice omiljena džema
2 žlice vode
malčice šećera u prahu
deblji prstohvat cimeta
Priprema
1.
Na laganoj vatri utoplite vrhnje i kockice čokolade, tek toliko da čokolada otopi, ne da provrije. Maknite s vatre, stavite u dublju posudu, ostavite po strani da malčice ohladi, a zatim izmiksajte. Pridodajte šećer, ulje,
žutanjke (jedan po jedan), izmeđ svakog miksajte do nekih pola minute. Slijedi gustin, griz, naribana jabuka i limunova korica, cimet (te suhe sastojke laganijim pokretima/brzinom umiješati).
S prstohvatom soli izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, pridodajte smjesi, lagano umiješajte.
2.
Pećnica je ugrijana na 190 stupnjeva.
U dobro podmazan pleh (koristila sam dugoljasti kalup za kruh, 26X12cm) stavite smjesu i zapecite kojih 15-ak minuta, da smjesa dobije površnu koricu. Za to vrijeme oljuštene lješnjake ugrubo nasjeckajte (na polovice), pridodajte na kockice nasjeckane jabučice (okvirno-komadići jabuke veličine lješnjaka), cimet, time posipajte kolač u pećnici. Izmješajte džem i vodu, prelijte po smjesi lješnjaka/jabuka. Zapecite još kojih 50-ak min., provjera čačkalicom (suhu upiknete u kolač, suha treba izač vanka). Kad jabučice povrh dobiju blagosmeđu boju, možete prekriti kolač papirom i tako ga dogotovit pečenjem da ne pocrne previše.
Izvađeni kolač ostavite kojih 10-ak minuta u kalupu, posipate blago šećerom u prahu i uživajte :))
Divotan je odmah za guštanje, al sutradan arome čak još jače opuste svoje čari :))
isprobala:
0 komentari:
Objavi komentar