ponedjeljak, 9. listopada 2017.
Home »
» ŠLJUNAK TORTA
ŠLJUNAK TORTA
Sastojci
Kora
12 bjelanaca
8kaš. šećera
1kaš. brašna
250gr. čokolade(po mogućnosti sa keksom)
Kuglice
12 žumanaca
1puding Dolcela vanila
1 margarin
100gr prah šećera(po ukusu)
250gr čokolade sa grožđicama(štedi vrijeme)
4kaš. kakao praha
150gr. dječijeg mljevenog keksa
500ml. slatkog mlijeka
Krema
200gr. margarina
1puding vanila
150gr. djecijeg mljevenog keksa
150gr. šećera u prahu(po ukusu)
Priprema
1.
Kora:isjeckati 200gr.cokolade i dodati je umućenim bjelancima sa šećerom, i 1kaš.brašna.(sa preostalih 50gr.čokolade ja sam dekorisala spolja tortu).Koru sam pekla u plehu veličine pećnice, uobičajeno kao što se suše kore od bjelanaca.
2.
Kuglice:skuvati gust krem od mlijeka,žumanaca, 1pudinga, i u vreo dodati kakao, da pojača ukus.Kad se ohladi dodati ga umućenom margarinu i sjeckanoj čokoladi, na kraju malo po malo dodavati keks da se oblikuje čvrsta masa, ne previše jer keks sam od sebe “stegne”.Oblikovati kuglice, ostaviti da se hlade u frižideru i kuvati krem.
3.
Krem:puding kuvati uobičajeno,(može se vrućem dodati keks i koji nije mljeven jer se on odmah sjedini).Hladan dodati umućenom margarinu i sve dobro sjediniti.
4.
Koru dužinom prepoloviti i preko nje premazati 1/3fila, poređati kuglice(ja sam iskoristila 24)izmedju njih premazati drugu trećinu fila i preko njih ostatak.Poklopiti drugom polovicom ispečene kore.
5.
Ukrasiti sa dvije šlag kreme, od ČOKOLADE!
0 komentari:
Objavi komentar