ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Cimet burek




Sastojci za tijesto:

500 g brašna
1 žličica soli
2 žlice šećera
2 žlice instant kvasca
1 jaje
1 dl ulja
2 dl jogurta
malo naribane limunove kore

Sastojci za posipanje:
1-1,5 kesice cimeta
8-10 žličica šećera
1 vanilija šećer


Priprema:
U prosijano brašno dodati sol, šećer, naribanu limunovu koricu i kvasac. Jaje umutiti, staviti u brašno, kao i ulje, i umijesiti s jogurtom koji ste malo smlačili. Ako je potrebno, dodati tople vode i umijesiti mekše tijesto. Ostaviti ga na toplom mjestu da udvostruči volumen. Nadošlo tijesto podijeliti na šest loptica.

Svaku lopticu razvući oklagijom, pomastiti, pa posuti mješavinom cimeta, šećera i vanilija šećera. Prstima utrljati po kori.

I posljednju, šestu koru, posuti mješavinom. Blago utapkati prstima i još malo “raširiti” tijesto. Presjeći ga na pola. Staviti polovine jednu na drugu. Dobro ih pritisnuti, pa rezati trake.

Svaku traku spiralno uviti, pa slagati, kao burek, u nauljenu tepsiju obloženu pek-papirom.
Tako uraditi i sa preostalim trakama, sve dok ne popunite tepsiju. Ostaviti “burek” da odmara.
Ugrijati pećnicu, premazati tijesto umućenim jajem i peći dok ne dobije finu, rumenu boju.

Dodatni savjet:
Količinu cimeta prilagodite svom ukusu, nisam htjela da pretjerujem jer je intenzivnog mirisa.

0 komentari:

Objavi komentar