ponedjeljak, 27. studenoga 2017.
Home »
» Cimet burek
Cimet burek
Sastojci za tijesto:
500 g brašna
1 žličica soli
2 žlice šećera
2 žlice instant kvasca
1 jaje
1 dl ulja
2 dl jogurta
malo naribane limunove kore
Sastojci za posipanje:
1-1,5 kesice cimeta
8-10 žličica šećera
1 vanilija šećer
Priprema:
U prosijano brašno dodati sol, šećer, naribanu limunovu koricu i kvasac. Jaje umutiti, staviti u brašno, kao i ulje, i umijesiti s jogurtom koji ste malo smlačili. Ako je potrebno, dodati tople vode i umijesiti mekše tijesto. Ostaviti ga na toplom mjestu da udvostruči volumen. Nadošlo tijesto podijeliti na šest loptica.
Svaku lopticu razvući oklagijom, pomastiti, pa posuti mješavinom cimeta, šećera i vanilija šećera. Prstima utrljati po kori.
I posljednju, šestu koru, posuti mješavinom. Blago utapkati prstima i još malo “raširiti” tijesto. Presjeći ga na pola. Staviti polovine jednu na drugu. Dobro ih pritisnuti, pa rezati trake.
Svaku traku spiralno uviti, pa slagati, kao burek, u nauljenu tepsiju obloženu pek-papirom.
Tako uraditi i sa preostalim trakama, sve dok ne popunite tepsiju. Ostaviti “burek” da odmara.
Ugrijati pećnicu, premazati tijesto umućenim jajem i peći dok ne dobije finu, rumenu boju.
Dodatni savjet:
Količinu cimeta prilagodite svom ukusu, nisam htjela da pretjerujem jer je intenzivnog mirisa.
0 komentari:
Objavi komentar