subota, 11. studenoga 2017.

Cokoladno-karamelni tart





Za tijesto je potrebno:

1 solja brasna(250ml)
2 zlice kakao u prahu
3 zlice secera u prahu
100gr maslaca
1 zumanjak
1 zlica likera od ljesnjaka ili kave ili hlana voda

 Razmrviti maslac u brasnu,kakau i seceru.
Zumanjak razmutiti u tekucini koju koristite,neki liker ili voda,pa dodati u mrvicastu smjesu ,koju treba izraditi u prhko tijesto.
Umotati dobiveno cokoladno-prhko tijesto u prozirnu foliju i ostaviti da se malo odmori u frizider.

U meduvremenu za cokoladni biskvit,otopiti

100gr cokolade
50gr maslaca...pustiti da se prohladi.

Izvaditi tijesto i razviti u kalup(34x10cm)sa pomicnim dnom,poravnati ivice,izbockati viljuskom,  zatim staviti preko tijesta papir za pecene i napuniti ga perlicama  koje drze tijesto da se ne dize prilikom pecenja.
*moze posluziti i suhi grah ili riza,ako nemate perlice *
Peci tako u predhodno zagrijanoj rerni na 200C 12 minuta,zatim skinuti papir i perlice i jos peci 10-ak minuta.
Dok se tijesto pece,napraviti karamel umak,kojim premazemo toplo tijesto.


Karamel umak:

375 -400gr slatkog kondenziranog mlijeka
50gr maslaca
80gr smedeg secera

  U teflonskoj serpici  zagrijati sve namirnice i kuhati dok se umak ne stisne...kada kuhacom prodete po dnu,ostane cisto,umak se ne siri brzo po serpici ..takav umak premazati po pecenom tijestu,poravnati i ostaviti dok pripremimo biskvit.

Cokoladni biskvit:

1 jaje
1zumanjak
2 zlice secera
+
100gr otopljene cokolade + 50gr maslaca,dodati u pjenasto umucena jaja i lagano sipati preko karamel umaka.

Sve ponovo vratiti u rernu  da se pece na 180C oko 30 minuta.

0 komentari:

Objavi komentar