petak, 29. prosinca 2017.

DUBROVAČKA TORTA


Torta koja nije teška za napraviti, a ukus je savršen.






1. Tijesto

7 žutanjaka
8 žlica šećera
23 dag samljevenih oraha
1-2 žlice oštrog brašna
sok i kora od 1 neprskane naranče

Prvo izradite žutanjke sa šećerom. Dodajte sok i koru od naranče, mljevene orahe i brašno na kraju. Ostavite sa strane.

2. Tijesto

7 bjelanjaka
8 žlica šećera
25 dag bijelih samljevenih badema – stavite bademe u kipuću vodu 10-tak minuta. Očistite ih od kožice. Dobro je to napraviti dan prije da se bademi osuše, meni se žurilo, pa sam ih, nakon što sam očistila kožicu, stavila u tavu i posušila na plinu.
sok i korica od 1 lneprskanog limuna


Bjelanke sam prvo istukla sa šećerom, dodala sok i koricu od limuna i na kraju mljevene bademe.

U kalup za tortu sam stavila papir za pečenje. Prvo stavite tijesto sa žutanjcima, preko njega tijesto sa bjelancima, i stavite peći.
Ovisi o pećnici, ja sam pekla na 170 oko 35 minuta.

Kada se torta ohladi, izvadite je na ukrasni tanjur i pripremite glazuru.

Glazura

2-3 žlice mlijeka
15 dag čokolade tamne
možete staviti 2 žlice šećera u prahu (ja nisam)
pola maslaca
1 izbaćeno sirovo jaje

Na plinu rastopite čokoladu i mlijeko. Kada se malo prohladi, umiješajte pola maslaca. Kada je glazura mlaka, dodajte izbaćeno jaje, uz brzo miješanje i prelijte po torti

0 komentari:

Objavi komentar