subota, 20. siječnja 2018.

Sočna torta



Sastojci:
Za kore:

4 jajeta
24 kašike šećera
26 kašika mleka
24 kašike brašna
2 praška za pecivo
2 kašike kakaoa
1/2 kašičice soli

Za fil:
1 l mleka
250 g margarina
12 kašika šećera
200 g čokolade
200 g mlevenih lešnika



Priprema:


Kore:
1. Umutiti 2 belanceta sa prstohvatom soli u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti 2 žumanceta sa 12 kašika šećera pa dodati 13 kašika mleka, 12 kašika brašna, kašiku kakaoa i jedan prašak za pecivo te dobro izmešati.
3. U smesu od žumanaca dodati šam od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru. Kore poprečno preseći napola.

Fil:
1. U šerpi sjediniti mleko, margarin, šećer i izlomljenu čokoladu te zagrevati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
2. Izmaći sa ringle, dodati mlevene lešnike i promešati.

Finalni postupak:
1. Okrugao kalup obložiti providnom folijom. Sipati u njega 2 kutlače fila i preklopiti prvom korom. Preliti je sa 4 veće kutlače fila i preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Poslednju koru takođe preliti filom.
2. Filovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne a zatim je izvrnuti naopačke i dekorisati po želji.

0 komentari:

Objavi komentar