nedjelja, 1. listopada 2017.

BIJELA LAĐA: Kolač zagonetnog imena i fantastičnog okusa

Od čega i(li) od koga dolazi naziv ovom kolaču, ne znase. Uglavnom, pod ovim se imenom nalazi u mnogim zbirkama recepeta i pod njim se dalje širi.


Sastojci:

Kora (x2):
● 5 bjelanjaka
● 150 gr šećera
● 150 gr sjeckanih oraha
● 1 list oblatne

Fil:
● 10 žutanjaka
● 200 gr šećera
● 250 gr margarina
● 2 vanil šećera
● malo sjeckanih oraha za posipati po vrhu

Priprema:

Prvo orahe kratko ispeći u rerni, u tepsiji obloženom alu folijom, samo da se posuše, ohladiti i isjeckati ili samljeti na krupnije.
Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer, i na kraju lagano umješati orahe varjačom.
Premazati list oblatne sa šupljikave strane.
Peći 20 – 25 min na 150 °C.
Čitav ovaj postupak zatim treba još jednom ponoviti, tj. ispeći dvije identične kore.
Umutiti žutanjke, šećer i vanil šećer. Skuhati fil na pari, kada se ohladi sjediniti sa umućenim margarinom.
Složiti ovim redoslijedom: kora-fil-kora-fil. Zatim posuti sjeckanim orasima i malo utapkati rukom.

0 komentari:

Objavi komentar