Sastojci
Biskvit:
250g integralnog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
100g kvalitetne tamne čokolade
100g maslaca
165 g smeđeg nerafiniranog šećera
1 vrećica vanilin šećera
200g kiselog vrhnja
1 jaje
Krema:
200g mascarpone sira
125ml slatkog vrhnja
1 vrećica instant kave ‘Necafe 3u1 strong’
100g kvalitetne tamne čokolade
1 vrećica vanilin šećera
Glazura:
125ml slatkog vrhnja
125g kvalitetne tamne čokolade
Priprema
- 1Biskvit:
- Promiješajte brašno s praškom za pecivo. Na laganoj vatri rastopite maslac s čokoladom i šećerima, te dodajte brašnu. Umiješajte kiselo vrhnje, te na kraju i cijelo jaje. Stavite peći na 180°C u pek papirom obložen kalup promjera 20cm dok čakalica ne bude suha ;) ..
- Kada je ispečen, pustite biskvit da odstoji neko vrijeme u kalupu, zatim ga izvadite, odstranite pek papir i ostavite da se u potpunosti ohladi.
- Kad se ohladi, prerežite ga u tri kore.
- Krema:
Na laganoj vatri rastopite čokoladu i vanilin šećer u slatkom vrhnju u kojem ste prethodno razmutili instant kavu. Pustite da se lagano rashladi i umiješajte mascarpone. - Glazura:
Na laganoj vatri rastopite čokoladu u slatkom vrhnju, t e pustite da se smjesa lagano ohladi tj. ugusti da bude pogodna za premazivanje torte. - Slaganje torte:
Vratite koru u kalup (iako će krema biti dosta čvrsta odmah) pa na donju koru rasporedite pola kreme, pokrijte drugom korom, stavite drugu polovicu kreme i pokrijte posljednjom korom. Ostavite tortu u frižideru nekih pola sata pa je premažite glazurom.A onda je skrivajte po kući ako je želite samo za sebe !! ;)) Jako , jako fina, aromatična tortica jakog okusa čokolade i blage arome kave u sočnom biskvitu omotana bogatom glazurom. :)Napomena: - Pošto ne volim gušiti arome količinama šećera, njih prilagodite vlastitom ukusu. Rekla bih da je krema prije kavasto-čokoladasto-gorkasta nego slatka što meni jako dogovara.
- Kao i svi biskviti s otopljenom čokoladom, i ovaj ima tendenciju stvrdnuti se na hladnom pa tortu prije serviranja ostavite nekih sat vremena na sobnoj temperaturi..
- Ako ćete tortu peći u većem kalupu, prerežite je na dvije kore i stavite jedan red fila.
- 11Pažljivo rukujte s korama jer su malo ‘krhkije’ od običnog biskvita zbog manjeg broja jaja i integralnog brašna.
- Na presjeku krema djeluje mekano, al nemojte se obazirati na to jer sam ja tortu, po običaju, raskeljala bez da sam je pustila da se ohladi koliko treba :D ;)
0 komentari:
Objavi komentar