Sastojci
Kora:
6 belanaca
200 gr šećera
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
200 gr mlevenih oraha
Fil:
6 žumanaca
200 gr prah šećera
2 kašike ruma
100 gr čokolade
1 pakovanje vanil šećera
100 gr maslaca
Za ukrašavanje (po želji):
2 šake krupno seckanih oraha ili
50-tak polovina jezgri oraha
Priprema
- Priprema kore:Rernu zagrejati na 160C. Pleh dimenzija 25x35cm obložiti papirom za pečenje.Umutiti dobro 6 belanaca, zatim dodati 200 gr šećera pa mutiti još minut-dva dok se šećer ne rastopi a belanca postanu čvrsta i sjajna. Prosejeti 2 kašike brašna i jednu kašičicu praška za pecivo pa dodati u belanca. Kad se smesa sjedini isključiti mikser pa lagano varjačom umešati 200 gr mlevenih oraha. Izručiti u pleh i peći 20-30 min na 160C, da kora lagano porumeni sa svih strana. Pečenu koru izvaditi iz pleha pa ukloniti papir a koru ostaviti da se ohladi.
- Priprema fila:Pripremiti sud za kuvanje na pari.Dobro umutiti 6 žumanaca sa 200 gr prah šećera, 2 kašike ruma i jednim pakovanjem vanil šećera. Mutiti dok žumanca potpuno ne pobele. Zatim ih sipati u sud za kuvanje na pari i kuvati 10-15 min uz stalno mešanje. U kuvan fil dodati 100 gr čokolade i 100 gr maslaca i promešati da se otope i sve sjedini a zatim fil ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
- Koru položiti na tacnu, premazati je filom, poravnati i ostaviti par sati na hladnom pre služenja.
- Kolač seći na kocke.
- Po želji možete ga posuti krupno seckanim orasima ili, kao što je stajalo u originalnom receptu, u sredinu svake kocke utisnuti pola jezgre oraha.
0 komentari:
Objavi komentar