petak, 20. listopada 2017.

Margita kocke

Jednostavan, izdašan i lep kolač, divna kombinacija oraha i fila od kuvanih žumanaca, čokolade i putera sa tek trunčicom ruma! Uživajte.




Sastojci

Kora:
6 belanaca
200 gr šećera
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
200 gr mlevenih oraha

Fil:
6 žumanaca
200 gr prah šećera
2 kašike ruma
100 gr čokolade
1 pakovanje vanil šećera
100 gr maslaca

Za ukrašavanje (po želji):
2 šake krupno seckanih oraha ili
 50-tak polovina jezgri oraha

Priprema


  1. Priprema kore: 
    Rernu zagrejati na 160C. Pleh dimenzija 25x35cm obložiti papirom za pečenje.

    Umutiti dobro 6 belanaca, zatim dodati 200 gr šećera pa mutiti još minut-dva dok se šećer ne rastopi a belanca postanu čvrsta i sjajna. Prosejeti 2 kašike brašna i jednu kašičicu praška za pecivo pa dodati u belanca. Kad se smesa sjedini isključiti mikser pa lagano varjačom umešati 200 gr mlevenih oraha. Izručiti u pleh i peći 20-30 min na 160C, da kora lagano porumeni sa svih strana. Pečenu koru izvaditi iz pleha pa ukloniti papir a koru ostaviti da se ohladi.  

  2. Priprema fila: 
    Pripremiti sud za kuvanje na pari. 
    Dobro umutiti 6 žumanaca sa 200 gr prah šećera, 2 kašike ruma i jednim pakovanjem vanil šećera. Mutiti dok žumanca potpuno ne pobele. Zatim ih sipati u sud za kuvanje na pari i kuvati 10-15 min uz stalno mešanje. U kuvan fil dodati 100 gr čokolade i 100 gr maslaca i promešati da se otope i sve sjedini a zatim fil ostaviti da se ohladi do sobne temperature. 

  3. Koru položiti na tacnu, premazati je filom, poravnati i ostaviti par sati na hladnom pre služenja. 

  4. Kolač seći na kocke.

  5. Po želji možete ga posuti krupno seckanim orasima ili, kao što je stajalo u originalnom receptu, u sredinu svake kocke utisnuti pola jezgre oraha. 

0 komentari:

Objavi komentar