Sto reci nego, fino...fino...fino
Sastojci
4komada telece koljenice, narezane na komade sirine oko 3 cm
125 ml bijelog vina
500ml pelate ili pasirane rajcice ( kupovne ili domace)
2 glavice luka
stabljika celera ( oko 200g)
3 cesnja cesnjaka
ribana korica jednog limuna, persin
sol, papar, chili, lovor...zacini po zelji
Priprema
- Meso posoliti, popapriti i sa obje strane uvaljati u brasno.U vecoj posudi sa poklopcem ugrijati masnocu ( maslac, maslinovo ulje....po zelji) i na jakoj vatri zapeci meso sa obje strane. Zalijte vinom i pustite minutu, dvije da prokuha.Luk i stabljiku celera nasjeckajte na sitno i dodajte zajedno sa pelatom mesu.Jos malo posolite, dodajte zacine po zelji.Poklopite i stavite u pecnicu koju ste prethodno zagrijali na 150°. Ostavite u pecnici barem 1,5 do dva sata. Ne morate ni okretati meso ni podlijevati.Jelo je gotovo kada se meso odvaja od kosti.
- U malu zdjelicu naribajte koricu limuna, dodajte sitno nasjeckani persin i sitno nasjeckani cesnjak. Dobro promjesajte.To je Gremolata i dodaje se kod serviranja.
Posluživanje
Najdrazi mi je uz pire krompir, ali isto tako je odlican i uz sve vrste tjestenine ili palentu.
0 komentari:
Objavi komentar