petak, 24. studenoga 2017.

Čokoladna torta





BISKVIT:
  • 8 jaja
  • 10 žlica cukra
  • 10 žlica brašna
  • 1 prašak za pecvo
  • 0,5 dkg kakaa (pola kutijice)
Sastojke zamutite, ja kao i obično najprije žumance i cukar, a poslije dodajem ostalo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Kad se biskvit ispeče prerežite ga dva puta tako da dobijete tri komada. Nakon toga slijedi slaganje torte što obavezno radite u kalupu u kojem ste i pekli tortu.

          KREMA:
  • 1 lit mlika
  • 250 gr margarina
  • 400 gr čokolade
  • 1 žlićica cimeta
  • 3 naranče (naribati koricu)
  • 300 gr cukra
Sve sastojke zajedno skuhajte na laganoj vatri. Vruću kremu zalijte preko biskvita, tako da u kalupu slažete:
  • biskvit
  • zaliti kuhanom kremom
  • biskvit
  • zaliti kuhanom kremom
  • biskivit
Vrh biskvita stavite na dno kalupa kad zalivate kremom, pa kad tortu okrenete to će vam opet bit vrh biskivita, tj. torte. Kad ste složili biskvit  i kremu stavite tortu da se hladi. Kad se potpuno ohladi izvadite je iz kalupa i prelijte glazurom.

          GLAZURA:
  • 400 gr čokolade
  • 5 dkg margarina
  • 0,5 dcl mlika
Ove sastojke istopite u pećnici na 50 C, pa kad se glazura otopi s njom namažite cijelu tortu.


Biskvit prije pečenja, klasika kao i svaki drugi biskvit, ništa revolucionarno.
Na dno kalupa stavite masni papir za pečenje ili alu foliju koju namastite i
pospete brašnom.


Nakon 45 minuta biskivit je gotov, ohladite ga otrpilike pola sata da bi vam ga
bilo lakše rizati. I biskivit mora biti topal i krema vruća da bi se svi sastojci upili
i da bi torta bila sočna.


U receptu piše da se nagrataju tri naranče. Pošto sam ja stavila domaće koje
imaju malo intenzivniji miris mislim da bi i dvije bile dovoljne, pa vam je moja
preporuka da ako su domaće naranče stavite dvije, a ako su iz nekog
supermarketa ili sličnog dućana onda možete staviti i tri jer nemaju tako
intenzivan miris. 


Torta se radi obavezno u kalupu jer je krema skroz tečna. Kako sam i napomenila
receptu, kad biskivit izrežete na dno stavite gornji dio biskvita, zalijete
kremom, pa onda opet biskvit, pa krema i na kraju biskvit. Tortu stavite hladiti
najprije na sobnu temeperaturu a onda u frižider preko noći. Kad je torta skoz
hladna, skinite kalup i okrenite je.


Hladnu tortu prelijte čokoladnom glazurom, koju se otopili na laganoj vatri,
glazura nikako ne smije zakuhati. Vrlo brzo nakon što ste tortu  namazali 
glazurom možete je i poslužiti. Pravi slastičari glazuru  naprave skroz  glatkom
da se u njoj možete  gledati kao u ogledalu. Pošto moja nije takva ja je još
penjurom izbrazdam da se ne bi vidile sitne greškice. U slast vam bilo!!!!!!!

0 komentari:

Objavi komentar