petak, 24. studenoga 2017.

CRNA TORTA - STARA - KLASIČNA

Nije fotogenična, ali je ukus neverovatan, kao kod svih klasičnih torti. U mojoj porodici je nezaobilazna na svim i malo važnijim okupljanjima



Sastojci

ZA KORE
16 jaja
16 ravnih kašika šećera
28 punih kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

ZA FIL
6 jaja
19 ravnih kašika šećera
300gr čokolade za kuvanje
250gr putera
3 kašike ruma

ZA POSIPANJE TORTE
50gr. mlevenih oraha


Priprema

1.
PRIPREMA KORA
16 belanca i šećer čvrsto umutiti mikserom.
2.
16 žumanaca dodati umućenim belancima i dalje mutiti mikserom da se smesa ujednači.
3.
Dodati 2. kašike brašna i lagano izjednačiti smesu varjačom.
4.
Dodati 28 punih kašika mlevenih oraha i opet lagano promešati varjačom.
5.
Pripremljenu masu izručiti u šerpu/4.5-5l/podmazanu i pobrašnjavljenu i peći u rerni koja je zagrejana na najjaču temperaturu, ali kad se šerpa stavi, smanjiti na 150-200 stepeni.
Peći 30minuta, pokriti folijom i peći još 10minuta.
6.
Pečenu koru podeliti, dugačkim nožem na tri dela horizontalno i filovati svaku koru i filom obložiti celu tortu.

7.
PRIPREMA FILA
6 celih jaja sa 19 kašika šečera kuvati na pari muteći mikserom 10-ak minuta.
8.
Dodati 300gr izlomljene čokolade i dalje mutiti da se čokolada istopi.
Dodati 3 kašike ruma.
9.
Dodati 250gr putera i još malo mutiti na pari.
Prohladiti fil i mlakim filom filovati tortu.
10.
Celu tortu obložiti mlevenim orasima.

0 komentari:

Objavi komentar