srijeda, 29. studenoga 2017.
Home »
» Povetica
Povetica
Tijesto:
750 gr brašna
3 jaja
8 žlica šećera
15 dkg maslaca
2 vrećice kvasca
2 vanilija šećera
2 dcl toplog mlijeka
naribana korica jednog limuna
malo soli (u svako tijesto sa brašnom ide malo soli, bez obzira je li slatko ili slano)
Fil:
1,5 kg jabuka
400 gr oraha
malo maslaca
2 žlice krušnih mrvica
2 vanilije
malo cimeta
malo rakije ili ruma
Priprema:
Kvasac pomiješajate sa žličicom šećera, dodajte pola dcl toplog mlijeka i pokrijte da se kvasac digne. Brašno prosijte, dodajte malo soli, promiješajte rukom, dodajte dignuti kvasac, jaja (malo ih razbijte vilicom), koricu limuna, šećer, vanilija šećer, otopljeno maslo i toplo mlijeko. Dobro promiješajte, olakšajte sebi pa najprije izmutite malo mikserom te miješanje završite rukama. Dobro izmiješano tijesto pokrijte i ostavite na toplome najmanje sat vremena.
Na malo maslaca dodajte naribane jabuke i dinstajte ih uz dodatak vanilija šećera i šećera dok voda iz jabuka ne ispari. To će trajati jedno petnestak minuta (ovisno o jabukama), dodajte po želji malo rakije ili ruma, cimet te krušne mrvice. Skinite s vatre, dodajte samljevene orahe (po želji desetak dekagrama oraha sameljlite ili isjeckajte malo krupnije, povitica će biti puno ukusnija) iostavite da se smjesa ohladi.
Tijesto podijelite u dva dijela, razvaljajte ga i napunite filom za poviticu. Zarolanu poviticu stavite u kalup, premažite je žumanjkom (u njega dodajte malo mlijeka), pospite šećerom i stavite u toplu pećnicu na pečenje na 180˚C oko 50 min. Pečenu poviticu pospite šećerom u prahu.
0 komentari:
Objavi komentar