subota, 16. prosinca 2017.

Čarobni kolač oborit će vas s nogu





Potrebni sastojci za čarobni kolač

Podloga
čokoladni keks(oreo ili moto): 400g
maslac, sobne temperature: 150 g


Prva krema
vrhnje za šlag: 150 ml
krem sir: 350 g
šećer: 100 g
vanilin šećer: 2 vrećice

Druga krema
mlijeko: 600 ml
puding od čokolade: 2 vrećice
šećer: 100 g
čokolada za kuhanje: 100 g
vrhnje za šlag: 200 ml

Glazura
želatina: 1 ½ list
čokolada za kuhanje: 150 g
vrhnje za šlag: 185 ml



Priprema

Za podlogu
Čokoladni keks samljeti i dobro izmiješati s maslacem.
Duboki lim veličine 27 x 20 cm namazati maslacem.
Mješavinu keksa i maslaca raspodijeliti po limu, fino izravnati i žlicom ispritiskati. Staviti u hladnjak da se podloga stegne.

Za prvu kremu
Vrhnje za šlag čvrsto izraditi i staviti u hladnjak do upotrebe.
Krem sir zajedno sa šećerom i vanilin šećerom kremasto mikserom izraditi, tri, četiri minute, odnosno dok se šećer ne otopi.
U sir umiješati šlag (metlicom za snijeg ili žlicom), raspodijeliti po podlozi, izravnati i staviti u hladnjak.

Za drugu kremu
Čokoladu za kuhanje sitno narezati.
Puding od čokolade zajedno sa šećerom izmiješati.
Polako dodavati 150 ml mlijeka i dobro, bez grudica izraditi. Preostali dio mlijeka (450 ml) zakuhati. Skloniti sa štednjaka, temperaturu smanjiti, umiješati mješavinu pudinga, zatim vratiti na štednjak i miješajući kuhati na laganoj temperaturi oko dvije minute.
Skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim puding prekriti (direktno na površinu) prozirnom folijom i lonac staviti u hladnu vodu da se ohladi.
Vrhnje za šlag mikserom čvrsto izraditi i staviti u hladnjak do upotrebe.
Hladan puding dobro izmiješati, dodati šlag i metlicom za snijeg ili žlicom umiješati (smjesu podizati od dolje prema gore).
Premazati preko kreme I, fino izravnati i staviti u hladnjak oko dva sata da se stegne. Zatim preliti glazurom.

Za glazuru

Želatinu u hladnoj vodi namočiti.
Čokoladu sitno narezati.
Vrhnje za šlag na štednjaku zagrijati (ne smije zakuhati).
Skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi.
Zatim želatinu ocijediti, dodati u mješavinu čokolade i vrhnja te miješati dok se ne otopi.
Ostaviti sa strane da se malo ohladi (3 do 4 minute).
Zatim glazuru izliti na sredinu kolača i naginjanjem lima razliti glazuru po kolaču. Kolač ostaviti preko noći u hladnjaku.
Kolač rezati vrućim nožem na kocke.

Savjet: umjesto podloge od keksa, može se ispeći tamni biskvit.

0 komentari:

Objavi komentar