subota, 9. prosinca 2017.
Home »
» Cokoladna torta
Cokoladna torta
Kora:
220 gr. putera
200 gr. secera
4 jaja
200 gr. brasna
1 prasak za pecivo
2 kasike kakaa
300 ml. mlijeka
150 gr. cokolade
Krema:
300 gr. cokolade
400 ml. vrhnja za slag (tecni slag)
220 gr. putera
300 gr. secera u prahu
Za natapanje kora:
200 ml. mlijeka
malo sirupa od cokolade ili 1 kasika slatkog kakaa
Ukrasavanje:
komadici cokolade i rendana cokolada
Priprema:
Puter omeksajte na sobnoj temperature i izmutite sa secerom.
Dodajte jaja i nastavite sa mucenjem.
Dodajte brasno, prasak za pecivo, kakao pa sve to izmutite mikserom(najnizom brzinom).
U mikrovalnu stavite mlijeko i cokoladu pa zagrijte.
Izmutite da se cokolada otopi, pa dodajte pripremljenom tijestu.
Ponovo izmutite, pa podjelite u dva kalupa koje ste oblozili pek papirom.
Pecite na 350 F-180 C dok kore nebudu gotove.
Gotove kore izvadite iz kalupa, odstranite papir, pa pustite da se kore potpuno ohlade.
Dok se kore peku i hlade vi pripremikte kremu i smjesu za natapanje kora. Puter ostavite da se omeksa na sobnoj temperaturi. Na pec stavite vrhnje za slag i zagrijte (ne smije prokuhat).
Vrhnju za slag dodajte cokoladu i mutate dok se cokolada ne otopi. Maknite sa peci i pustite da se potpuno ohladi. Kad je puter omekso, dodajte mu secer u prahu i dobro izmutite.
Puteru dodajte potpuno hladnu smjesu cokolade i vrhnja za slag.
Sve dobro izmutite i ostavite u frizider na desetak minuta da se krema stegne.
U mikrovalnu ili na pec stavite mlijeko i kakao da se malo zagriju za natapanje kora. U kalup u kojim ste pekli kore stavite jednu potuno hladnu koru. Prvu koru natopite mjesavinom mlijeka i kakaa.
Na koru istresite vise od pola kreme. Prekrite drugom korom i natopite je, pa premazite tortu ostatkom kreme po vrhu i okolo. Pospite rendanom cokoladom ili komadicima cokolade (ma ukrasite sa cim zelite i kako zelite). Ostavite u frizider da se torta dobro prohladi i stegne, pa je isjecite na snite i posluzite.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar