utorak, 5. prosinca 2017.

Poljski božićni medenjak



Sastojci

Kore:
250 g med / kesten/
100g margarina
100 g šećera
2 manja jaja
1/2 žličica Cimet mljeveni Podravka
na vrh noža Klinčić mljeveni Podravka
ribana korica jednog limuna
15 g Sode bikarbone Dolcela
500 g Pšenično glatko brašno Podravka

Čokoladna krema:
4 jaja
150 g šećera
150 g čokolade
250 g margarin (maslac)

Krema od kave:
2 žumanjka
80 g šećera
0,5 dl jake crne kave
10 g Oštro brašno Podravka
80 g margarin

Alva krema:
3 bjelanjka
1 žlica meda od kestena
125 g sjeckanih lješnjaka (oraha)
125 g šećera


Priprema
1.
Rastopimo med, dodamo margarin i šećer, sve izmješamo da dobijemo glatku masu. Ohladimo smjesu i dodamo jaja, cimet, klinček, koricu od limuna, sodabikarbonu i brašno pa zamjesimo tjesto.
Tjesto stavimo u porculansku posudu, pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da stoji 14 dana na umjerenoj temperaturi ( ne u kuhinji jer bi bilo prevruče - najbolje u špajzu).
2.
Nakon 14 dana i povremenog virkanja u zdjelu, podjelimo tjesto na 5 jednakih djelova. Razvaljamo listove i pečemo ih na poleđini tepsije koju smo prije namazali margarinom i posuli brašnom.
Vrijeme pečenja kora na 180 stupnjeva  - 7 min.
Kore moraju biti zlaćane.Toplu koru skinuti s tepsije na stol.
3.
Sad slijedi izrada kremica,
ČOKOLADNA KREMA:
4 cijela jaja i 150 g šećera miksamo na pari dok se šećer ne otopi a jaja postanu pjenasta, pazimo da ne prekuhamo jaja. Dodamo izlomljenu čokoladu, i maslac narezan na listiće, izmiksamo da se čokolada i maslac otope i sjedine s kremom. Ohladiti.
4.
KREMA OD KAVE
ova krema mi je zadavala najviše problema, a nije da me nisu upozorili na to, prvo, bude je stvarno malo, tako da sam drugi put odlučila  poduplati sastojke,
za kremu o kave miksamo na pari 2 žumanjka sa 80 g šećera, dodamo 0.5 dl jake crne kave, ja sam stavila malu jaću ness, umješamo 10 g brašna, i sve dalje miksamo na pari, i na kraju dodamo na listiće narezan maslac.  Ohladiti.
5.
ALVA KREMA
na pari miksamo 3 bjelanjka sa 125 g šećera, dodamo 1 žlicu meda i kad je krema dovoljno čvrsta da ne ispada iz posude u kojoj miksamo umješamo sjeckane lješnjake ( orahe).
6.
Slaganje kolača:
Čokoladne kreme je duplo, pa je podjelimo na dva djela.
Redosljed:
- kora
-čokoladna krema
-kora
-kava krema
-kora
- čokoladna krema
-kora
-alva krema
- kora
čokoladna glazura
ili ostaviti malo čokoladne kreme, koju namažemo tanko i po njoj naribamo čokoladu.

7.
Da ima posla, ima...
Da se isplati, isplati se  <3

0 komentari:

Objavi komentar