subota, 9. prosinca 2017.

Torta od kave, čokolade i naranče



Sastojci

Biskvit
100 g čokolade
40 g maslaca
4 kom jaja
125 g šećera
3 žlice jake crne kave
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
50 g gustina

Nadjev
2 šalice (0,5 l) slatkog vrhnja (za šlag)
1/4 šalice (6 dag) šećera
2 žlice (4 dag) maslaca
1/2 čajne žlice instant kave
300 g čokolade
2 žlice likera ili soka od naranče
1/2 šalice marmelade od naranče


Priprema

1.
Za biskvit:
1. U posudi iznad pare rastopiti maslac i čokladu, ostaviti da se malo rashladi
2. Pripremiti suhu mješavinu od: brašna, praška za pecivo i gustina
3. Umutiti bjelanjke s malo soli
4. Mikserom umutiti žumnca, šećer te dodati rashlađenu kavu
5. Umiješati u žumanca rashlađenu čokoladu
6. Lagano, žlicom umiješati suhe sastojke
7. Umiješati snijeg od bjelanjaka
8. Istresti u pripremljen sud i peći na 175°C oko 30 minuta (Ja sam pekla u plehu dimenzija 25×30 cm obloženog pek papirom)
9. Ohladiti te prerezati na dva dijela tako da se naprave dvije trake

2.
Za fil:
1. Na laganoj vatri miješati 1/2 šalice (1, 25 dcl) slatkog vrhnja, maslac, šećer i instant kavu pazeći da ne zavrije. Kada se šećer rastopi skinuti s vatre
2. Umiješati isjeckanu čokoladu. Miješati sve dok se čokolada ne istopi pa dodati liker ili sok. Sve skupa rashalditi oko pola sata.
3. Ostatak vrhnja umutiti mikserom na najvišoj brzini. Dodati rashalđenu čokladu. Pokriti pa ostaviti na pola sata u frižider.
Gotove kore poprskati kavom, donju premazati marmeladom od naranče te nadjevom. Nadjev rasporditi i premazati tortu sa svih strana.

0 komentari:

Objavi komentar