srijeda, 20. prosinca 2017.

Torta Arabija




Sastojci

KORA
7 bjelanjaka
7 kasika secera
300 gr sjeckanih orasa
100 gr sjeckanih datula(hurme)
100 gr grozdjica
3 supene kasike brasna
1/2 pr. za pecivo

KREMA
7 zumanjaka
7 kasika secera
100 gr cokolade
250 gr putera

DEKORACIJA
300 ml slaga


Priprema

1.
7 bjelanjaka umutiti dobro sa 7 kasika secera.Mutiti negdje oko 15 min.

2.
Grozdjice potopiti malo u vodu.Poslije ih dobro posusiti.Orase samljeti na malo krupnije.
Datule isjeckati na sto sitnije.
Od 3 kasike brasna oduzeti 1 i posuti po datulama.Posto su datule jako ljepljive trebate ih malo proturiti kroz brasno.

3.
Sad mikser ostavite sa strane i uzmite zicu ili kasiku.

4.
U smjesu od bjelanjaka dodajte prvo orase,pa datule pa grozdjice i na kraju 2 kasike brasna koje ste pomjesali sa pola pr. za pecivo.

5.
Staviti u pleh velicine 30x 25 da se pece.
Peci samo 8 min.Iskljuciti pec i ostraviti jos 12 min u peci.Koru ostaviti da se potpuno ohladi.

6.
7 zumanjaka umutiti sa 7 kasika secera i kuhati na pari.Kad ste skuhali jos u toplo dodati cokoladu.

7.
Kad se potpuno ohladi dodati puter i napraviti kremu.

8.
Kore presjeci na 2 djela po duzini.
Sad staviti prvu koru i preko nje kremu.
Drugu koru i preko nje kremu.
Od ove smjese necete dobiti puno kreme,ali bitno je da premazete vise prvu koru,a drugu manje jer preko nje dolazi slag.

9.
Ako zelite da vam torta izgleda vislja slobodno koru presjecite na 3 djela po sirini kao na ovoj sl.

Posluživanje

P.S. Sjeci sto tanje riznje jer torta je jako kaloricna.

0 komentari:

Objavi komentar