Torta nije jaka,kremasta je, baš po mom ukusu:)..Recept je iz knjige Koktel torte dr. Oetkera… Postirat ću originalan recept iz knjige, s tim da sam ja alkohol zamijenila sokom od naranče, te lješnjake s bademima…
Sastojci
4 jaja
2 supene kašike vrele vode
150 g šećera
1 pakovanje vanilin šećera
25 g pšeničnog brašna
2 ravne kafene kašike praška za pecivo
175 g mljevenih lješnjaka
3 supene kašike zobenih pahuljica
1 supena kašika viskija
1 supena kašika amareta
Fil
2 supene kašike viskija
1 supena kašika amareta
100 g rendane čokolade
500 ml slatke pavlake
2 pakovanja kremfixa
Premaz
250 ml slatke pavlake
1 pakovanje kremfixa
1 pakovanje vanilin šećera
Dekoracija
malo rendane čokolade
Priprema
1.
Pjenasto umutiti jaja i vodu mikserom. Pomiješati šećer i vanilin šećer, dodati ih jajima i umutiti dok se ne rastopi (cca 3 min).
2.
Izmiješati brašno sa praškom za pecivo, pomiješati sa lješnjacima i zobenim pahuljicama, i malo po malo sve to dodati smjesi sa jajima. Na kraju dodati viski i amareto. Tijesto sipati u kalup prečnika 26 cm, te ga peći na 180 stepeni oko 40 min.
3.
Izvaditi biskvit i ostaviti da se ohladi. Prerezati ga horizontalno na dva dijela. Donju koru staviti na tanjir i okolo postaviti prsten za tortu.
4.
Za fil, izmrviti gornju koru i pomiješati je sa viskijem, amatetom i rendanom čokoladom. Umutiti slatku pavlaku sa kremfixom, dodati joj mješavinu sa mrvicama i premazati po biskvitu.
5.
Za premazivanje, umutiti slatku pavlaku sa kremfixom i vanilin šećerom, premazati preko fila i ostaviti u frižideru 1-2 h.
6.
Prije serviranja posuti rendanom čokoladom.
0 komentari:
Objavi komentar