nedjelja, 17. prosinca 2017.
Home »
» SULTANIJA- ORIJENTALNA SLATKA TORTA
SULTANIJA- ORIJENTALNA SLATKA TORTA
Sastojci
Kora:
10 belanaca
10 kašika šećera
10 žumanaca
100 g čokolade
300 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
100 g seckanih oraha
100 g suvog grožda ili urmi ( po ukusu )
Sirup:
300 g šećera
500 ml vode
1 limun
Glazura:
100 g čokolade
20 g putera
Priprema
Penasto umutiti žumanca sa šećerom (dok se ne rastopi) i dodati brašno.
Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, sjediniti sa smesom od žumanaca, a zatim dodati sitno iseckanu čokoladu, seckane i mlevene orahe i suvo grožđe, promešati varjačom (nikako mutiti mikserom) i smesu razliti u podmazan kalup.
Ispeći jednu koru u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 30 minuta.
Skuvati sirup od šećera i vode, dodati polovinu limuna isečenog na kolutove, a drugu polovinu limuna iscediti u sirup.
Sirup ostaviti da se ohladi.
Pečenu koru izvaditi iz rerne, preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da torta upije sirup.
Rastopiti čokoladu sa puterom i glazurom preliti tortu. Ostaviti da se ohladi i stegne.Pre posluženja tortu dekorisati čokoladnim mrvicama.
0 komentari:
Objavi komentar