nedjelja, 21. siječnja 2018.

Francuska torta



Sastojci:
8 jaja
140 g putera
140 g šećera u prahu
140 g čokolade za kuvanje
140 g brašna + brašno za posipanje
2 kašike kuvane crne kafe
0,5 dl ulja
3 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 140 g putera i 70 g šećera u prahu, pa dodati 70 g omekšale čokolade i dobro izmešati kako bi se dobila ujednačena smesa.
2. Potom dodati 4 žumanceta i 140 g brašna i opet dobro izmešati. Na kraju dodati sneg od 4 belanceta i polako promešati varjačom.
3. Poleđinu odgovarajuće pravougaone tepsije premazati uljem i posuti brašnom. Sipati na nju kutlaču pripremljenog fila za kore i ravnomerno ga rasporediti. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još šest kora.
Fil:
1. Kuvati na pari 4 žumanceta, 70 g šećera u prahu, 70 g rendane čokolade i 2 kašike kuvane crne kafe dok se ne dobije fina kremasta smesa. Potom skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati je u ohlađen fil i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu. Ostatkom
fila premazati celu tortu.

0 komentari:

Objavi komentar