petak, 6. listopada 2017.

Čokomela

Mmmm čokolada, karamela i banana. Brzo, ukusno i jednostavno!



Sastojci

Biskvit
3/4 šolje brašna
1 šolja šećera
2 kašike kakaa
1 mala kašika soli
1 mala kašika praška za pecivo
3/4 male kašike soda bikarbone
1 jaje
1/2 šolje mlijeka
2 kašike ulja
1 kašika vanila šećera
1/2 šolje vode

Karamel
200 g šećera
200 mL slatkog vrhnja
1 kašika vanila šećera
prstohvat morske soli

Glazura
10 kašika ulja
3 kašike kakaa
pola šolje šećera

Voće
banane

Priprema
1.
Biskvit

U zdjelu stavite brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu. U drugoj zdjeli izmiješajte sastojke iz druge grupe, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte pola šolje vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte. Zagrijte pećnicu na 180 C, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta.

Moj kalup je okrugao 26 cm.
2.
Spravljanje karamele

Radila sam je po receptu nase drage DajanaD , ali kopirat ću ovdje njen posupak da ne tražite neki drugi recept, jer njen karamel je perfektan.

Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.

Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer će prskati.
Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.

Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.

Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
3.
Glazura

Ulje, šećer ugrijati na srednjoj temperaturi, dodati kakao, smjesu staviti na kratko u frižider kada je kolač spreman za sastavljanje izvaditi kremu.

4.
Sastavljanje kolača

Veoma jednostavno, izvadite biskvit iz kalupa, pospete ga sam malo mlijeka, potom glazurom, poredate bananu u krug i na svaki komad banane stavite po malu kašikicu karamele i to je to. :)

0 komentari:

Objavi komentar