nedjelja, 22. listopada 2017.
Home »
» Dukan krem kolač
Dukan krem kolač
Sastojci
Biskvit:
2 jajeta
2 bjelanjka
2 kašike zobenih mekinja
2 kašike pšeničnih mekinja
1 kašika nemasnog kakaoa
po ukusu aroma čokolade
50 ml tečnog zaslađivača
1 čajna kašičica praška za pecivo
Krema I
3 pune kašike fromage blanc
3 dcl jogurta 0,9 mm
75 ml zaslađivača
po ukusu aroma vanilije
1 kesica želatina
Krema II
2,5 dcl mlijeka 0,9 mm
2 žumanjka
50 ml zaslađivača
1 kašika gustina
po ukusu aroma čokolade
1 kesica želatin
Priprema
1.
Zobene i pšenične mekinje namočiti sa malo toplog mlijeka, dodati zaslađivač i aromu čokolade i ostaviti da nabubre.Umutiti posebno žumanjke, dodati kakao i smjesu od mekinja, promiješati da se dobro sjedini i dodati prašak za pecivo. Na kraju dodati čvrst snijeg od 4 bjelanjka. Peći u kalupu br. 24 na 230 stepeni, cca 12 minuta.
Nakon pečenja izvaditi iz kalupa i staviti na hlađenje. Kada se biskit ohladi vratiti obruč.
2.
Za kremu I umutiti fromage blanc, dodati jogurt, aromu vanilije i zaslađivač i mutiti još malo, a onda dodati želatin pripremljen prema uputstvu na kesici.
Preliti preko bisvita.
3.
Za kremu II : 2 dcl mlijek staviti da zavrije, u drugoj posudici umutiti 2 žumanjka sa zaslađivačem, dodati jednu kašiku gustina i aromu čokolade, dobro izmješati, razrijediti sa 0,5 dcl mlijeka i sipati u provrelo mlijeko. Miješati dok se ne zgusne i staviti na hlađenje. Povremeno promiješati. Pripremiti želatinu i umiješati u mlaku kremu. Preliti preko kreme I na kolaču i lagano na par mjesta pritisnuti da se naprave šare na kremi.
Možete ostaviti da se kreme stisnu na sobnoj temperaturi, ali ja sam stavila u zamrzivač na 45 minuta i kada sam ga izvadila bio je spreman za konzumaciju i kao sladoled.
Posluživanje
Preporuka za dukanovce: jesti odmah, jer ce kucni nedukanovci pojesti dok trepnete okom, bez obzira na druge kolače koje imate u kući.
0 komentari:
Objavi komentar