petak, 20. listopada 2017.

Karamel – marcipan snite

...njeznija polovina voli karamel, snaznija ipak vise marcipan…nasli smo kompromis u ovim divnim snitama :)



Sastojci

TIJESTO
200g marcipana
250g omeksalog maslaca
150g secera
2 vrecice vanilin-secera
prstohvat soli
4 jaja
125g brasna
2 kasicice praska za pecivo
50g kakaa

FIL
400g mekanih karamel-bombona (ja sam koristila pola karamele od cokolade, pola "prave" karamele)
1l slatkog vrhnja
3 ucvrscivaca za slag
6 listova zelatina


Priprema

Za koru sitno isjeci marcipan, dodati mu maslac i mutiti da nastane kompaktna masa. Polako dodavati secer pomijesan sa vanilin-secerom i soli. Mutiti da s sve lijepo sjedini, zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti malo izmedju svakog. Brasno pomijesati sa kakaom i praskom za pecivo i postepeno dodat masi mijesajuci srednjom brzinom miksera. Pleh ( 30×40cm) namastiti i u njega sipati masu, te peci 15-ak minuta na 180*C ( provjerite cackalicom). Za fil je potrebno noc prije nego sto mislit praviti kolac zagrijati slatko vrhnje i u njemu istopiti karamele. Ostaviti preko noci u frizideru (najmanje 12h). Sutradan izmiksati, pripremiti zelatinu po uputama na vrecici, izmijesati je sa par kasika fila i dodati u ostatak, muteci lagano. Koru kad se ohladi premazati sa dulche de leche (malo ga zagrijati da postane tecan i da se lakse razmazuje), ostaviti opet da se malo pohladi i onda staviti fil. Ostaviti u frizider najmanje 6h. Ukrasiti po zelji.

Posluživanje
Ja nisam stavljala zelatinu, ali potrebno je, jer fil je pomalo tecniji. Ko voli tako, moze izostaviti zelatinu, ili je “dozirati” po zelji. Slijedeci put kad budem pravila, stavljam :-)

0 komentari:

Objavi komentar