Nemojte me pitati zasto torta nosi ovo ime, odgovor ne znam :-)))) ali znam da je kolorit, miris i ukus ove torte fenomenalan :-))) Da ugodja bude kompletniji, pustite muziku i prepustite se uzivanju :-)
Sastojci
kora
6 kom jaja
6 kasika secera
200 gr cokolade za kuhanje
1 klasika brasna
krema
5 zumanjaka
5 kasika secera
200 gr putera
4 kasike umucenog sauma
saum
5 bjelanjaka
5 kasika secera + agda (ukuhati secer, 200 gr, sa 150 ml vode, i vanilijom)
Priprema
1.
Prvo pripremite kalup. Premazite unutrasnju stranu puterom, pospite brasnom i dobro oblozite alu folijom kako u ne bi prodirala voda! Ubacite u rernu vecu tepsiju napunjenu do pola vrucom vodom. Ukljucite je. Dok se rerna zagrijava, mutite koru!
2.
Mutiti jaja sa secerom dok ne “pobijele”. Dodajte rastopljenu cokoladu i kasiku brasna te lagano mijesajuci sjedinite masu.
Vodite racuna da prilikom dodavanja ovih sastojaka masa ne padne! Masu istresite u pripremljen kalup, ubacite u vodenu kupku i pecite oko 25 minuta.
3.
Umutite posebno puter bez secera!
4.
Zumanca mutite na pari zajedno sa secerom. Cim se pocnu zgusnjavati, maknite zdjelicu, i povremeno je mijesajte dok se hladi. Dodajte umuceni puter u hladna zumanca i mutite.
Na kraju, u kremu dodajte cetiri kasike, pune u vrh, sauma.
5.
Bjelanca dobro umutite sa 5 kasika secera a potom lagano sipajte agdu (napravite posebno, secer, voda i sipka vanilije) i mutite kao za puslice, dugo, dok se skoro ne ohladi.
6.
Preko ohladjene kore premazite kremu a sa saumom oblozite i ukrasite cijelu tortu.
Saum radite po ovoj recepturi: https://www.coolinarika.com/clanak/priprema-sauma , necete pogrijesiti!
Posluživanje
Kada pravite agdu, obavezno ubacite sipku vanilije. Saum ce predivno mirisati i imati poseban ukus a pogotovu krema u koju se dodaje dio sauma.
Da ugodja bude kompletniji, pustite muziku i prepustite se uzivanju :-)
0 komentari:
Objavi komentar