četvrtak, 19. listopada 2017.

Tisuću listova ili - mille foglie ili - talijanska kremšnita

U znak sjećanja na sve dane provedene u tršćanskim shoppinzima kad bismo umorni od trčkaranja i nošenja vrećica znali predahnuti uz najbolji cappuccino i najbolje kremšnite. Na ovoj sam stranici pronašla 4 recepta ali niti jednog s čokoladom pa je i to razlog objave recepta. A "mille foglie" ... zna se, zbog listanja lisnatog...



Sastojci 

1 omot (40 - 50 dag) gotovog lisnatog tijesta
5 jušnih žlica šećera u prahu
2,5 dl mlijeka
2 žutanjka
0,6 dl slatkog vrhnja
1 vrhom puna jušna žlica brašna (meko)
1 vrhom puna jušna žlica kukuruznog škroba (gustin ili sl.)
1 štapić vanilije
5 dag tamne čokolade (od 70% kakaa na više)
5 dag šećera
1,5 žlica zaslađenog kakao praha


Priprema

Krema
1.
Štapić vanilije raspoloviti i izvaditi (sastrugati) sjemenke.
2.
Ugrijati mlijeko i očišćeni štapić vanilije do vrenja, a potom odstraniti vaniliju.

3.
Žutanjke i šećer pjenasto izmiksati dok smjesa ne postane pjenasta. U smjesu dodati brašno i kukuruzni škrob. Dodati malo vrućeg mlijeka pa dobro promiješati i uliti u ostatak mlijeka. Kuhati nekih 2 - 3 minute, a potom dodati izlomljenu čokoladu. Maknuti s vatre i miješati sve dok se čokolada potpuno ne rastopi, a smjesa postane baršunasta i čvrsta.
4.
Na posudu s kremom staviti plastičnu foliju i hladiti na prirodnoj temperaturi (ne u hladnjaku).
5.
Izmiksati slatko vrhnje, a kad je čokoladna krema posve hladna, lagano je promiješati i sjediniti sa šlagom.

Lisnato tijesto
1.
Tijesto razvaljati na nekih 3 mm debljine u pravokutnik dimenzija  20 x 30 cm. Na preokreniti lim (veliki) staviti pek papir i na njega položiti tijesto. Ugrijati pećnicu na 210 st. C i peći tijesto dok malo ne porumeni.
2.
Lim sa tijestom izvaditi na podlogu, obilato posipati šećerom u prahu i vratiti natrag u vruću pećnicu. Ostaviti 2-3 minute da se šećer karmelizira.
3.
Ohlađeno tijesto izrezati na 3 trake. Donju i srednju traku premazati kremom, prekriti trećom trakom i obilato posipati zaslađenim kakaom. Ostaviti do sutradan kako bi korice omekšale, a potom rezati na šnite.

0 komentari:

Objavi komentar