Recept našla na bespućima interneta i malo ga prilagodila svom okusu...torta je veličanstvena i gluten free
Sastojci
4 jaja
80g maslinovog ulja
140 g šećera u prahu
5g mljevenih badema
140g mljevenog maka
1/2 praška za pecivo
1 vanili šećera
prstohvat cimeta
PREMAZ
1dlc bijelog vina
400g kiselih jabuka
30g smeđeg šećera
3 velike žlice marmelade od kajsija
5ml ili 1 žlica ruma
PRELJEV
1dcl vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuhanje
1 žličica maslaca
Priprema
1.
Za kalup 26 duplaj masu.
2.
Ulje i štaub šećer pjenasto izmiksati pa dodavati žumanjke i svakog miksati oko 1 minutu, trebate dobiti glatku masu.
Bjelanjke stući u čvrsti snijeg.
Bademe, mak, prašak za pecivo, vanili šečer i cimet izvagajte posebno te dodajte u prethodnu masu dobro promiješajte te dodajte bjelanjke i lagano promiješajte špatulom da vam ne padnu.
Namastite i pobrašnite kalup ili stavite u silikon te na pečenje 30-tak minuta na 160-170C sa ventilatorom ili na 180 bez. Ovo ovisi o pečnici, kad je pečena OHLADITE je i prerežite.
E tu ovisi na koliko dijelova, ako ste pekli u 24 onda samo jednom a ako ste pekli u 20 onda na dvije kore. Ja sam pekla u 24 silikonu ali mislim da bi ljepše izgledala viša.
3.
PRELJEV
Jabuke ogulite i naribajte te stavite dinstati sa smeđim šećerom i cimetom na vinu, dinstajte dok ne omeknu i tada ih izdrobite vilicom ili štapnim mikserom. U tu smjesu dodajte marmeladu, (ja sam dodala ovu, za njega, pa nisam u jabuke stavljala cimet) i sve još jednom zakuhajte. kad je provrelo dodajte ruma izmiješajte i odmah krenite premazivati kore i okolo torte.
4.
Ugrij čokoladu, slatko vrhnje i maslac u mikrovalnoj ili na pari, dobro promiješaj i prelij preko torte.
5.
Nakon šta se čokolada malo ohladi, možeš uživati u savršenoj makovoj torti
0 komentari:
Objavi komentar