petak, 20. listopada 2017.

Torta "Čokoladno ludilo"



Sastojci

Za koru:
7 jaja
7 kašika šećera
6 kašika brašna
1,5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo

Za fil:
700 ml mlijeka
4 žumanca
100 gr šećera
7 kašika gustina
150 gr čokolade za kuvanje
250 gr margarina
100 gr mljevene plazme
50 gr mljevenih orasa
2 kutije Jaffa keksa ili Milka Choco Desserta

Dekoracija:
Šlag i rendana čokolada


Priprema
1.
Umutiti jaja i šećer, dodati prašak za pecivo, brašno i kakao, pa mutiti najmanjom brzinom, a na kraju izmješati kašikom da smjesa ne bi "pala" od previše miksanja. Ovakve 2 kore ispeći na 150°C, po potrebi smanjivati i pojačavati temperaturu.
2.
Umućkati žumanca, 2 kašike šećera, gustin i malo mlijeka (od onih 700 ml). Staviti preostalo mlijeko i šećer da se kuva, kad provri ubaciti prethodno umućenu mješavinu i kuvati još 4-5 minuta na laganoj vatri uz neprekidno miješanje. Nakon skidanja sa vatre ubaciti izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne istopi, a zatim ostaviti fil da se hladi.
3.
Nakon što se fil ohladi, ubaciti margarin i mutiti, pa postepeno dodavati orase i plazmu. Kad se umutiti, ostaviti da se još ohladi.
4.
Prvu koru zaliti špinovanim šećerom (ili već čime je zaljevate), namazati polovinom fila, naredati keks, premazati drugom polovinom fila, staviti drugu koru i zaliti je.
5.
Tortu namažite šlagom i ukrasite rendanom čokoladom.

0 komentari:

Objavi komentar