Sta reci o ovoj torti sem da je jednako dobra i ukusna kao mak torta, neodoljivog mirisa i "pamucne" teksture, i da s punim pravom nosi naziv "njezna rogac torta"!
Sastojci
6 kom jaja
180 gr secera
200 gr putera
250 gr mljevenog rogaca
50 gr rendane cokolade za kuhanje
1 kafena soljica liker od narance, ili ruma
1 supena kasika marmelade od narance, ili kajsije
glazura
3-4 supene kasike marmelade od narance, ili kajsije
100 gr cokolade za kuhanje
1 supena kasika putera
4 supene kasike mlijeka
Priprema
1.
Odvojiti zumanca od bjelanaca!
Omeksali puter umutite sa secerom. Dodajte zumnaca, izmutite a potom sipajte liker od narance (ili rum) i sve sjedinite. Na kraju dodajte izrendanu cokoladu, kasiku marmelade i mljeveni rogac. Izmjesajte!
2.
U posebnoj zdjelici umutite bjelanca. Dodajte ih prethodnoj smjesi, lagano prevrcuci smjesu spatulom.
Ja to obicno radim u tri navrata. Tako sam sigurna da ce smjesa ostati vazdusasta.
3.
Istresite smjesu u pobrasnjen kalup za tortu i ubacite u zagrijanu rernu na pecenje otprilike 40-45 minuta. Duzina pecenja zavisi od vase rerne.
4.
Kad se torta ispekla, izvadite je iz rerne i ostavite koji minut da se rashladi. Skinite kalup, prebacite tortu na tacnu i premazite je marmeladom.
5.
Cokoladu otopite na pari, dodajte kasiku putera i mlijeko, izjedancite masu i prelijte preko torte. Ostavite cokoladu da se lagano slijeva sa strane.
Posluživanje
Ako zelite, u ovu tortu mozete narendati i koricu od jedne narance. A marmeladu od kajsija zamijeniti marmeladom od smokava, koja se jako "ljubi" sa rogacem!
0 komentari:
Objavi komentar